2019-es középiskolai rangsor: ez az öt legjobb szakgimnázium

A győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázium, a budapesti Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnázium, valamint a váci Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium vezeti a HVG szakgimnáziumokról készített 2019-es rangsorát.

„A rangsorban élen végzett szakgimnáziumok a szakképzés elitjébe tartoznak, 11 közülük két tanítási nyelvű oktatást (is) folytat. A műszaki és a gazdálkodási-szolgáltatási ágazatok képviselői nagyjából egyforma súllyal képviseltetik magukat az élenjáró SZC-tagintézmények között” – olvasható a kiadványban.

Rang Intézmény
1. Győri Műszaki SZC Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnázuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
2. Budapesti Gazdasági SZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma
3. Váci SZC Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma
4. Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma
5. Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2017-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

„Tudatában vagyunk annak, hogy az iskolák munkája ennél sokkal komplexebb, és eredményességük számos más – gyakran nehezebben mérhető – tényezőben is megmutatkozik. Ezért a megítélésüknél a rangsorbeli helyezések mellett a szülőknek és a diákoknak a középiskolákról rendelkezésre álló további információkat is javaslunk figyelembe venni, mint ahogy a TOP 100 iskola bemutatása során mi is többről szólunk, mint a puszta rangsorokról” – olvasható a kiadványban.

Forrás: eduline.hu