Cimbria technológia a vetőmagüzemekben

A vetőmag nagy hozzáadott értékkel rendelkező mezőgazdasági termék. Ma már mindenki a biztonságos, kiszámítható termelésre törekszik A Cimbria magfeldolgozó technológia teljes körű megoldást nyújt a vetőmagüzemek részére.

Mi befolyásolja a gabona vetőmag előállítását?
A hazai gabona vetőmag előállítására hatással van a szeszélyes időjárás és a világpiaci környezet: a gabona világpiaci ára, a meglévő vetőmag- és étkezési célú gabonakészletek. Búza vagy árpa vetőmagot piacra termelni, azt megfelelően kikészíteni már régóta kihívásnak számít.

Hogyan segít a Cimbria magfeldolgozási technológia ebben a feladatban?
Válasszuk külön a gabona vetőmagot az egyéb hibridektől. A gabonamag feldolgozásnak régebben nagyobb volt az ázsiója. Ma lazábbak az előírások, de meggyőződésem, hogy ez inkább hátrányos a magyar búzára nézve.
A jól felszerelt vetőmagüzemek nemcsak rostával és triőrrel tisztítanak, hanem fajsúly szerint is szeparálnak. A Cimbria Heid fajsúlyszeparátorra nagy szerep hárul: kiveszik a csíraképtelen magokat, javítva ezzel a zsákos mag csírázási arányát. Az elmúlt évben az ország jelentős területén rendkívüli mértékű volt a fuzáriumos magok aránya. A fuzáriumos megbetegedést nagyon könnyen át lehet örökíteni az elvetett maggal a következő évi terményre. Létfontosságú ezért a fertőzött szemek eltávolítása. Egy erősebb szelelési beállítással csak ritkítani lehet a fertőzött magok arányát. A Cimbria Heid fajsúlyszeparátor viszont megbízható eredményt hoz a még csak kissé fertőzött szemek leválasztásánál is. Ezek a szemek nem színeződnek el és még nem szivacsosodnak ki eléggé, ezért problémás a különválasztásuk. Nem ad kedvező eredményt a szín szerinti osztályozó használata sem, mivel a búzánál csak árnyalatnyi színeltérésekkel számolhatunk.

A méret- és fajsúly szerinti szelektálás elegendő megoldást jelent?
Én úgy fogalmaznék, hogy ez elengedhetetlen, de nem elegendő. A már kiválogatott jó minőségű magot meg kell óvnunk a későbbi gomba- és rovarfertőzésektől is. A vetőmag csávázása nagyon fontos, csávázási eljárás többletköltsége termesztési biztonságot ad, minőségben, és gyakran mennyiségben is megtérül.

A kukorica, repce vetőmag területén minden rendben van?
Ha ez nem is igaz, de erre törekedünk közösen a feldolgozó cégekkel. Azt már említettük, hogy termeltetés során kedvezőbb helyzetben vannak a hibridek. Őket is tizedelte a rendkívüli időjárás, viszont a feldolgozásuk - a szigorúbb technológia miatt - csak a jól felszerelt üzemekben lehetséges. Ezeknél a terményeknél a tisztításon kívül mindig van osztályozás is. Méret szerinti osztályozás Cimbria Delta síkrostával, vagy Cimbria Heid hengeres osztályozóval, és gyakran fajsúlyszeparálás is. Itt is számolnunk kell fuzárium, esetenként szklerócium fertőzött bejövő anyaggal, de a jó műszaki háttér és a technológiai fegyelem együtt kiváló eredményt produkál.
Beszélnünk kell a csávázásról  is. A Cimbria Heid számítógép vezérlésű, folyamatos üzemű  csávázók biztonságos bevonatolást tesznek lehetővé a rendkívül erős rovarölő csávázószerekkel is. Ezek drága szerek, költséges maga a bevonatolás is, de megéri a többletráfordítás. Azt tapasztaltuk, hogy a Cruiserrel csávázott repcét nem támadják meg a rovarkártevők, míg csávázatlan vetőmag esetén külön permetezéssel kell a növényvédelmet ellátni.

Mi a CHH Műszaki KFT tanácsa a vetőmag feldolgozók számára?
A gazdaságos termelés elérése érdekében vessenek fémzárolt vetőmagot, és a gazdák követeljék ki maguknak a megfelelő csávázószerrel kezelt input anyagot!