Csigatriőr Lab

Hántolási folyamat harmadik rész.

Rendeltetése:
A csigatriőr a gördülékenység elve alapján választja el a magokat, egy magfelület szerinti osztályozó eszköz.
Főként kis volumenek egyedi tisztítására alkalmazzuk. Főleg a rozs, búza, bükköny, borsó és bab, valamint egyes aprómagokból gyommagvak válogatására alkalmas.

Leírása:
A csigatriőr tulajdonképpen egy függőleges oszlop körül elhelyezett; azonos menetemelkedésű, koncentrikus csavarfelületből álló berendezés. Ebben a berendezésben van tehát egy kisebb átmérőjű csavarfelület, és vele koncentrikusan egy nagyobb átmérőjű is. A csigatriőr tehát lényegében több bekezdésű csavarfelület, amely kétféle átmérővel rendelkezik. A kis átmérőjű belső csavarfelületek száma változó (nagyobb modelleknél lehet akár három is), a külsőé egy. Ezek közös tartóoszlophoz vannak erősítve.

Működési elve:
A garatból a belső, kis átmérőjű csavarfelületre kerül a magkeverék (opciós tételként frekvenciaszabályozóval ellátott vibrációs adagoló berendezés és elő-tartály is szerelhető a gépre). Felöntés után a magkeverék a lejtő vagy csigavonalú csúszda miatt elindul lefelé, és közben egyre gyorsul.
A gömbölyű felületű magvak nagyobb sebességet érnek el, mint a lapos, nagy súrlódási tényezőjű magvak. Egy bizonyos sebesség elérése után akkora centrifugális erő keletkezik a jól gördülő magvak esetében, hogy azok a belső kisátmérőjű csatorna alacsony szélén átrepülnek, és a nagyobb átmérőjű csatornába jutnak. A két frakció az ürítőnyíláson át hagyja el a berendezést. A csigatriőr csak akkor működik helyesen, ha már jól előtisztított magot öntünk fel rá. Teljesítménye nagy magvak esetén nagyobb, apró magvak esetén kisebb. Alapvetően a magvak ezerszemtömege és gördülékenysége, valamint a berendezés méretei határozzák meg a teljesítményét. Előnye, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, így a meghibásodása csekély, és külön hajtóerőt sem igényel.

Műszaki adatok:
Rozsdamentes acél szerkezet
Ø600 mm x 1250 mm magas
1,5 liter kapacitású felöntő tölcsér, kapcsolódik a belső spirálhoz
2 teljes csigavonalú csúszda.

Teszteredmények képekben:
A csigatriőrrel az előzőekben ki nem válogatott, mintában maradt jól gördülő gyommagvak, bükköny, csillagfürt eltávolítását végeztük. Ezek a külső spirálon, míg az alakor búza a belső spirálon „gördül”/csúszik le. Az előző triőrözés során a törtszem frakcióban feldúsult jól gördülő magok szeparálását is kiválóan végezte.

   

Gyommag kivétel egész szemekből                             Gyommag kivétel a törtszem frakcióból

További osztályozás: Fajsúlyszeparátor Lab GA