SEA színosztályozó gép a Cimbria kínálatában

SEA tipusú színosztályozó verhetetlen a szklerócium eltávolításban. A magokat a mechanikus szortírozó gépekkel osztályozhatjuk szélesség, hosszúság, fajsúly és alak szerint. Erre kiváló megoldást kínálnak a Cimbria Heid gépek. A mechanikai osztályozást kiegészítő, szín szerinti osztályozó gépek egyre keresettebbek.A Cimbria vállalatcsoport érdekkörébe került észak-olasz, SEA nevű cég az 1970-es évek óta gyárt optikai elven működő osztályozó gépet.

A magtisztítás minden egyes fázisa a hasznos mag és a selejt eltérő fizikai tulajdonságának kihasználásán alapul.

Ez a gép szintén fizikai paramétert vizsgál, mégpedig egy speciális fényforrással megvilágított magról visszaverődő fény hullámhosszát. A gép működése a gyakorlatban a következők szerint megy végbe. A méret szerint megfelelően előkészített maghalmazt egyenletesen, és nagyon vékony rétegben (egy szemcsevastagságban) szétosztva elvezetünk digitális kamerák előtt. Az aláhulló magot megvilágítjuk egy speciális fényforrással. Ez a PIXEL NEXT gépek esetében egy színes RGB led sor, amelyet kizárólag a SEA cégnek terveztek, és az ő előírásai szerint gyártják. A nagyfelbontású kamerák érzékelik a magról visszaverődő fénynyalábok különböző hullámhosszát. Ezt az eltérést kell egy rendkívül gyors, számítógépes jelfeldolgozással még a mag aláhullása közben kiértékelni. A számítógép a szoftverben leírt szigorú szabályok mentén eldönti, hogy kell-e aktiválni a néhány centiméterrel lejjebb elhelyezett fúvókát, vagy sem. A döntés után az egyes magok továbbeshetnek a jó maghalmaz irányába, vagy kitérítés után a selejtcsatornába kerülnek. A több kamera alkalmazása részben a kiválasztás pontosságát, részben a vizsgált hullámhossz –ezáltal a szín- és anyagvizsgálat – kiteljesedését szolgálja.

A SEA PIXEL NEXTgépeknek számos különlegességük van a piacon található egyéb típusokhoz képest. Rendkívüli előny a ledes háttérvilágítás, amely a lehető legpontosabb fény fókuszálást teszi lehetővé. Emellett a gép kevésbé melegszik, mint a lámpatest fényforrással felszerelt modellek, vagyis nincs szükséges pótlólagos hűtőberendezésre. A ledek élettartama meghaladja a 100.000 üzemórát. A nagy felbontású CCD kamerák 0,1 mm-nél kisebb részleteket tudnak kiértékelni, így a programban lehetővé válik az eltérő méretű magok szortírozása is. A fúvókarendszer 900 ciklus/ másodperc sebességgel dolgozik, és egy csatornára 54 db fúvóka esik.
A gyárlátogatások során tesztet végeztünk szklerócium leválasztására napraforgóból. Az eredmény meggyőző volt, felülmúlta várakozásainkat: a piacon hasonló gépekkel történt tesztelési eredmények ismeretében verhetetlennek tűnik. 1 kg napraforgónak 150 db szkleróciummal szennyezett halmazában az első körös tisztítása után 7-8 db szennyező maradt. Ezt egy ismételt felöntéssel 2 db-os szennyezettségre csökkentettük.  

A szín szerinti osztályozó gépeket a mezőgazdaság és az ipar számos területén alkalmazhatjuk. A fizika tudományát és gyakorlati alkalmazását azonban meghazudtolni nem lehet. Néhány gépértékesítő kétségbe esetten próbálja bizonygatni, hogy akinek színosztályozó gépe van, annak minden problémája megoldódik. Mi azonban valljuk, hogy a színosztályozó kizárólag akkor tud megfelelő tisztítást végezni, ha a rávezetett anyaghalmaz teljesen egyöntetű. A méret és fajsúly szerinti osztályozás még mindig megelőzi a színosztályozást. Gondoljunk csak bele, mennyire más sebességgel hull alá egy kavics, egy kukorica vagy egy napraforgó mag. A színre válogató gépek programozásában a másodperc ezredrészének is jelentősége van.

Kérje kollégáink segítségét, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a magszortírozási tevékenység területén. Miden segítséget megadunk Önnek céljai eléréséhez. A CHH Műszaki KFT nemcsak az értékesítésben érdekelt, hanem komoly szervizháttérrel segíti a felhasználók munkáját, legyen szó akár programozásról, akár mechanikai problémák megoldásáról.