Tönkölybúza hántoló

Egyre többen és egyre tudatosabban választják a reform életvitelt. Másképp töltjük a szabadidőnket, az aktív sportolás és a testedzés jelentősége megnőtt, de legfőképpen az egészséges étkezés kerül középpontba. A reformétkezés egyik sarkalatos pontja, hogy együnk-e kenyeret, és ha igen akkor milyet?

A válasz egyszerű: igen, együnk továbbra is kenyeret, de mindenképp egészségeset, más összetételűt, más eljárással készítettet, mégis finomat. Erre kiváló megoldás a tönkölyből készített kenyér.

A tönkölybúza egy ősi fajta, termesztése nem döngeti a hektáronkénti termelési rekordokat. A fogyasztása roppant egészséges. Feldolgozása őrlés előtt másképpen zajlik, mint a napjainkban általános, mindenütt elterjedt búza kikészítése.

A tönkölybúza őrlés előtti feldolgozásánál a leglényegesebb különbség a hántolás, vagy toklászolás. A tönkölynél ez a két fogalom nem véletlenül keveredik össze. A toklászt a kombájn nem tudja leválasztani a magról, mert az erős kapcsolatban körülveszi a szemet, így a tönköly betakarítása a kalász felaprítása mellett teljes toklászos állapotban történik. Ezt a keményen ülő toklász kell levenni a magról, amely már megfelel egy hántolási műveletnek is. Ezt a hántolást azonban ne tévesszük össze a koptatással, mivel a tönkölyt gyakran teljes kiőrlésű lisztként használják fel sütő alapanyagaként.

Szóval a tönkölyt meg kell hántolni, és csak úgy lehet feldolgozni. Erre nyújt kiváló lehetőséget a CHH Műszaki KFT által kínált tönkölybúza hántoló berendezés. A tönkölyről egy durva drótkosárban intenzív centrifugális elven működő forgó kalapács elválasztja a magot a héjától, és azt egy osztályozó gépbe tölti. A berendezés nagyszerűsége a gép kompakt kialakításában rejlik.

Egy gépbe került beépítésre a folyamatos adagolás, a hántolás, a léhaleválasztás, a nem jól hántolt anyag kiválasztása, annak visszavezetése a bemeneti oldalra, és a jól hántolt búza kiadagolása. Mindezt PLC vezérlés felügyeli. A gép belseje látványos táncoló mozgást végez. A folyamatok lényeges részei egyedileg fokozatmentesen szabályozhatók, precízen állíthatók. Ezeknél a műveleteknél nincs szükség nagy bemenő kapacitásra. Az elérhető teljesítmény természetesen függ a bemenő anyag minőségétől, és így kb 1-1,5 T/h bemenő érték körül alakul. Az elérhető teljesítmény összhangban van azokkal a kapcsolódó feldolgozó gépekkel, amelyekkel a kiváló alapanyag kíméletes módon, tápanyag és vitaminvesztés nélkül őrölhető. Itt elsősorban a hagyományos köves malom őrlési technológiára gondolok. A modern hengerszékes őrlési technológia ennél az alapanyagnál kevésbé szerencsés választás, bár azzal is tökélyre fejleszthető a feldolgozás.

CHH tönkölybúza hántoló és szeparátor működés közben.