Tönkölybúza hántoló

Hántolási folyamat első rész.

A gép legfőképpen tönköly,- alakor,- tönkebúza-hántolásra került kifejlesztésre.

A gép működési elve, hatékonysága:
A terményfogadó garatba öntött hántolatlan termény egy csiga segítségével a centrifugális hatással működő késes hántolóegységbe jut, majd a lehántolt vegyes halmazállapotú anyag egy rozsdamentes rostadobon szitára hullik.
Fajsúly különbség elvén a hántolt tönkölybúza utazik a lengőszita külső széle felé míg az visszaforgatandó, hántolatlan termény a lengődob közepe felé kényszerítve visszajut a terményfogadó garatra.

A hántolás hatékonyságának mértéke 90-95 %-os, ugyanakkor a feldolgozott mag sértetlen marad, ez egyértelmű bizonyíték a kíméletes, ugyanakkor a hatékony működését illetően. Minden villanymotor frekvenciaváltóval szerelt az optimális folyamatok a bejövő termény és a környezeti paraméterektől függően. A ventilátor hatékonysága olyan, hogy a leválasztott könnyű részek, pelyva, hártya akár 20 méter vízszintes távolságban vagy max. 3 m függőleges magasságban ciklonon keresztül leválasztásra képes kerülni.
A hántológép szinte karbantartásmentes, kivéve a szokásos tisztítási és ütemezett karbantartási eljárásokat.

Technikai adatok:
Hántoló egység: 11,00 kW
Elszívó ventillátor: 0,75 kW
Adagoló egység: 0,55 kW
Forgódobos szita vibromotor: 1,10 kW
Teljesítménye: 1000-1500 kg/h
Mérete: 180/160/205 cm
Súlya: 550 kg

Teszteredmények képekben:
A hántoló gép nagy előnye más típusú hántolókkal szemben, hogy az első körben meg nem hántolt vagy nem elégségesen hántolt anyag egy csatornán keresztül automatikusan visszajut a terményfogadó garatra.

   

További osztályozás: Lab HSR Triőr