Gépesítés olajosmag feldolgozáshoz

Az ipari célú felhasználásra termesztett növények közül a repce az egyik legnépszerűbb.
A repce kezelése olyan fizikai jellemzők alapján történik, mint a gabona vagy a napraforgó esetében, mégis sokszor fejtörést okoz a feldolgozása. A kis kerek mag nagyon jól gurul, ” folyik mint a víz” , és olajtartalma miatt szárítása, tárolása is jóval nagyobb figyelmet igényel. Gondot jelent, ha nincsenek jól karbantartva a telepi szállító berendezések, ha rosszul tömítettek a surrantó csövek.

A CHH Műszaki KFT a vetőmag és terményfeldolgozás magas színvonalú gépeit forgalmazza, telepíti. A repce eredményes feldolgozásához teljes gépsort, technológiát tudunk a gazdálkodóknak biztosítani. A repce feldolgozó technológia egyik alapgépe a megfelelő rosta, a másik az aprómagos szárító. 

Tisztítógép aprómaghoz:

A repcemag vevője, az olajpréselő berendezés üzemeltetője jól tudja, hogy minden szennyeződés a préselés során szivacsként viszi magával az értékes folyadékot. Ezért a termény átvételekor szigorú a minőségellenőrzés. A repce szármaradványai – főleg nedves állapotban – nehezen távolíthatók el, mivel tűszerű formájuk, és a maghoz hasonló méretük miatt az értékes maggal együtt könnyen átesnek a fölöző rostán. Különösen így van ez a hengeres rostapalásttal rendelkező tisztítógépeknél, mivel ott a szármaradvány folyamatosan „bukfencezik” a rostadobban haladva. Ha nem elég intenzív a rosta rázása, akkor pedig az aljazás nem dolgozik kielégítően, így az apró szemét nem kerül ki a maghalmazból a tisztítás során. A rostaszelelés szintén kulcskérdés a repce esetében. Nem vihetünk túl sok szármaradványt a rostalemezre, mert egyszerűen letakarja a perforációt, így a tisztítógép nem tud dolgozni. Precízen állítható, ugyanakkor rendkívül intenzív előszelelésre van szükség rögtön a tisztítógép befolyó nyílása után. A levegővel nem érdemes takarékoskodni. Elegendő mennyiségű levegőt csak megfelelő teljesítményű ventilátor képes szállítani.  Az intenzív tisztítás levegőigénye 400-700 m3 / T repce / óra, amely jellemzően nem azonos az előtisztítási teljesítménnyel.

Milyen a jó repce tisztítógép? A CIMBRIA DELTA síkrosta esetében 23 különböző vetőmag tisztítóból választhatunk funkció-, illetve teljesítmény alapján. Ezen felül kínálunk még általános célú elő-, utó- és kombi tisztítókat is.

Kapacitás         –          rostafelület –                 széltisztítás

20   T/h            -            5 m2                              6.000 m3/óra

40   T/h            -            7 m2                            11.000 m3/óra

60   T/h            -           13 m2                           11.000 m3/óra

100 T/h            -           15 m2                           16.000 m3/óra

Cimbria Delta rosta és légtechnika. Síkrosta, rendkívül nagy rostafelülettel, intenzív elő és utószéllel.  Az eredmény kiváló tisztítási teljesítmény, aprómagoknál is.

Aprómagos szárító:

Az olajosmag szárítása nagy gondosságot igényel, csak jól megtisztított repcét szabad a szárítóba betölteni.

  • Figyelni kell arra, hogy egyrészt a könnyű szennyezőktől mentes anyagot juttassunk a terményszárítóba, valamint, hogy a szárítási folyamat végén ne maradjon maradék anyag a szárítóban. A szárítási hőmérsékletet alacsony szinten kell tartani, mivel az apró repcemagot a levegő csak nehezen járja át. Olyan szárítót kell választani, ahol a mag nem rakódhat bele a perforált palást apró furataiba. A Cimbria terményszárítók szabadalmaztatott billenővályús ürítő rendszere maradékmentes leürítést biztosít.
  • Az aktív porleválasztás a Cimbria szárító toronynál minden időben és extrém körülmények között is kitűnő porleválasztást eredményez. A CIKLOFAN centrifugális leválasztó rendszert a Cimbria 40 éve szabadalmaztatta. Segítségével - páradús levegőnél is - eredményesen működik a porleválasztás.

Vetőmagüzemek számára a feldolgozási folyamat fontos állomása a csávázás.

A hibrid repcevetőmag kikészítéséhez CIMBRIA HEID precíziós csávázási technológiát használják világszerte. Cimbria Heid gépgyár kifejlesztette a számítógépes vezérlésű, precíziós csávázó gépcsaládot, melynek angol neve: Centricoater, rövidítve CC.

Adagrendszerű, számítógépes vezérlésű csávázó gépeinkkel pontosan, egyenletesen juttatjuk a csávázószert a mag felületére. Így a vetőmag bevonatolása tökéletes lesz. A folyadékadagolást követően a púder alkalmazása nemcsak a repcemag külső megjelenését, fényét emeli ki, hanem határozottan pergővé, folyóssá teszi a magot, így az nem tapad össze a lezsákolásnál. Ennél a technológiánál utószárításra soha nincs szükség. A púder a mézszerű, ragadós anyagok esetében is pergővé teszi a csávázott vetőmagot, szép fényt ad és kiválóan lehet vele színezni, vagy inkrusztálni (méretet növelni).

Cimbria Heid CC adag rendszerű precíziós csávázógép. Repce vetőmag előállításához.

A repce hosszú távú, kiváló lehetőségeket rejtő ipari növény, érdemes befektetni a feldolgozásába. CHH Műszaki KFT technológiájával biztonságosan és hatékonyan tudják a gazdálkodók a legtöbbet kihozni a terményből.