Élménybeszámoló a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumról.

2019 tavaszán a CHH Műszaki KFT második alkalommal szervezett teltházas tanácskozást, ahol a takarmány és az élelmiszeripar jeles szereplőit látta vendégül egy tartalmas szakmai napra.

Mi, a CHH Műszaki KFT-nél, a takarmány és az élelmiszeripar elkötelezett technológiai partnereként fontosnak tartjuk, hogy a tőlünk telhető legmagasabb szinten szolgáljuk ki Partnereinket információval a magfeldolgozás témakörében.

A rendezvény szervezésekor azt a célt tűztük ki, hogy a meghívott szakértő előadóink segítségével az aktuális kérdések közül egyet járjunk körül: nevezetesen az élelmezési és takarmányozási célú magok szennyezettségének kérdéskörét, ezen belül is a gyommagok káros hatásait.

Igyekeztünk a hallgatóságba azon cégek képviselőit és minőségbiztosítással foglalkozó szakembereit meghívni, akiket vagy azért érdekelhet ez a témakör, mert már most a legnagyobb feldolgozók között vannak, vagy azért, mert (véleményünk szerint) a fejlődési potenciál meg van bennük ahhoz, hogy a hazai élelmiszer célú magfeldolgozás vagy a takarmányipar meghatározó piaci szereplőivé váljanak.

Úgy állítottuk össze a szakmai programot, hogy az alapvető biológiai ismeretektől indulva, a jogi szabályozókkal folytatva kapcsolódjunk a termelési folyamatokhoz. Adjunk megoldási lehetőséget a magfeldolgozás technológia fejlesztésére és zárjuk a napot gyakorlati gépbemutatóval.

Meghívott szakértőink:

Prof. Dr. Kazinczi Gabriella

A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Növénytudományi Intézet címzetes egyetemi tanára, intézetigazgatója, az MTA doktora.

Szakterülete: növényvédelem, virológia, gyombiológia
 

Dr. Pintér Csaba

A Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely nyugalmazott adjunktusa

Szakterülete: növényvédelem, valamint a biológiai témájú mikroszkópos fényképezés. Számos díjat nyert képeivel.

Közös előadásuk témája:

A gyommagvak szaporodásbiológiai jelentősége, gyommag- morfológia

 

Kertai Zoltán

osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Takarmányellenőrzési Osztály

Előadásának témája:

A takarmányok nemkívánatos anyaginak jogi szabályozása.

 

Dr. Tömösközi Sándor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék docense, MTA tagja, a kémiai tudomány kandidátusa

Szakterülete: gabonakutatás, fehérjekémia, élelmiszer analitika
Előadásának témája: Gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés

A magunk részéről előadásainkban a Cimbria magfeldolgozó technológiát mutattuk be, kiemelve a tisztítógépek technológiai alkalmazási lehetőségeit a takarmányiparban.

Gyakorlati gépbemutatón a laborunkban a mag szeparálást szemléltettük, ötletet adva ahhoz, melyik géppel lehet a káros gyommagot eltávolítani.

Vendégeink egy finom ebéddel, élményeiket megosztva zárták a napot.