Ide fektetnek be a milliárdos világhírességek

A mezőgazdaság a vagyonukat gyarapítani kívánó világhírességek számára is csábító befektetési lehetőségeket rejt. A „gazdagok és szépek” egy része a hagyományos ágazatokba, az állattenyésztésbe és növénytermesztésbe invesztál, míg mások az egészséges és alternatív élelmiszerekben látják a jövőt.

A feltörekvő vagy csúcson lévő hírességek elsősorban jó pénzfialtatási lehetőséget látnak a mezőgazdaságban, míg a karrierjük zenitjén már túl lévő sztárok általában rekreációs céllal vásárolnak magunknak luxusingatlannal ellátott ranchot vagy szőlőbirtokot. A jövő a megújuló energiaforrásokra épülő, a környezetet nem kizsákmányoló agráriumé, és azon belül is leginkább az egészséges életmódhoz illeszkedő élelmiszerek előállításáé – már ha hiszünk a celebeknek, akik ezen a téren is igyekeznek pár lépéssel a világ előtt haladni.

A színész Leonardo DiCaprio a fenntarthatóság oldaláról közelíti meg a mezőgazdaságot, legalábbis a befektetései erre utalnak. A DiCaprio által támogatott greenfieldi Rubicon Agriculture nevű vállalkozás küldetése a helyi gazdaság és társadalom megerősítése. A vállalkozás hidroponikus növénytermesztésre alkalmas konténereket forgalmaz, és arra igyekszik rávenni az embereket, hogy a szükséges friss zöldségeket próbálják a maguk számára megtermelni, mégpedig talaj nélkül, egy speciálisan erre a célra kialakított rendszer segítségével. Az Egyesült Államokban a feldolgozott élelmiszerek átlagosan 2000-2500 km-t utaznak, mire eljutnak a fogyasztók tányérjáig, így a Rubicon egy valóban létező problémára keres megoldást.

A világ leggazdagabb emberei közé tartozó „techguru”, Bill Gates is a termelési-fogyasztási szokások megváltoztatásában látja a jövőt. A Microsoft alapító-tulajdonosa szerint a hagyományos állattartás nélkül is képesek lehetünk hús előállítására, legalábbis az általa is dollármilliókkal támogatott Beyond Meat cég erre vállalkozik. A hamburgerük például kétszer annyi vasat rejt magában, mint a klasszikus marhahúsos változat, miközben a koleszterintartalma nulla, ugyanis a termék kizárólag növényi protein (borsófehérje, élesztőkivonat, kókuszzsír) felhasználásával készül.

Forrás: agrárszektor.hu