Klasztertalálkozó a CHH Műszaki KFT-nél Győrben!

2019. április 25-én az Élelmiszer Feldolgozók Országos Szövetsége és az INNOSKART klaszter nálunk tartotta kihelyezett ülését. A rendezvény az élelmiszeripari gyártókat és a hozzájuk kötődő, ületi szolgáltatásokat kínáló cégeket várta.

Az előző nap hozott döntést első kézből hallhatták a résztvevők, miszerint nevet változtatott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább a csaknem 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet.

Vörös Attila, a FÉSZ szövetségi titkára hangsúlyozta, az új névvel a modern élelmiszeripar hitvallást, a fogyasztói érdekek szem előtt tartását szeretnék közvetíteni. A FÉSZ tagjai évi 1800 milliárd forint bruttó termelési értéket állítanak elő, a hazai mezőgazdasági árutermelés 50-55 százalékát vásárolják fel, az iparágban alkalmazott hazai munkaerő 75 százalékát foglalkoztatják.

A rendezvényen Szaplonczay Orsolya, a klasztermenedzsment ügyvezetője bemutatta az Innoskartban aktuálisan elérhető lehetőségeket, támogatásokat és a jövőbeni terveket. A klaszter aktív tagjaként, a Rubin Informatikai Zrt képviselője az élelmiszeripari feldolgozók számára kiírt energiahatékonysági pályázatról hozott friss híreket.

A délutáni program felvezetőjeként a résztvevőket egy rövid üzemlátogatásra invitáltuk. A magfeldolgozó laborunkban bemutattuk mire képesek a Cimbria osztályozó gépek, hogyan érhető el az élelmiszer célú magok minőségének fokozása.

Ezt követően Dr. Sebők András és kollégái az ÉFOSZ képviseletében „A magyar élelmiszeripar modernizálásának stratégiája az Ipar 4.0 és a digitalizáció alkalmazásával” című programról adtak tájékoztatást. A programot alkotók jól ismerik a hazai és az európai üzemi gyakorlatot, így a megfogalmazott célok világosak és kormányzati akarattal elérhetőek. Például:

  • Pontosabb folyamatszabályozás, a gyártási pontosság és az élelmiszer-biztonság fokozása, a minőség és minőség egyenletesség javítása és a tápérték jobb megőrzése – ezáltal jobb megfelelés a beszállítói követelményeknek;
  • A munkaerőhiány által okozott nehézségek enyhítése, különösen a monoton, ismétlődő kézimunka területén, a hatékonyság javításával vagy automatizálással;
  • A fentiek eredményeként az élelmiszeripar versenyképességének növelése.

Az elméleti előadásokat követően a résztvevők kerekasztal beszélgetés során saját tapasztalataikat, fejlesztési elképzeléseiket osztották meg egymással.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy vendégül láthattuk a FÉSZ és az Innsokart klaszter tagjait. A jövőben is célja vállalatunknak, hogy az élelmiszeripart szolgáljuk.

Kapcsolatépítés. Értékteremtés. Digitalizáció. https://youtu.be/U_cYexrrl9I